Satış Verimliliği ve CRM

Etiketler:, , ,

 

Küreselleşme sonucu firmalar ürün ve hizmetlerini tüketicileri ile buluştururken satışlarında elde edebilecekleri en çok kâr oranını sağlamayı ve yaptıkları satışın verimini en üst düzeyde tutmayı hedeflemektedirler. Özellikle kendi pazarlarındaki rakiplerinin çok farklı olması ve ürün/hizmetlerinin ikâmelerinin rahatlıkla bulunması firmaların satışlarında istediği verimi elde etmeleri için birkaç noktaya dikkat etmelerini gerektirmedir.

Bu satışların en üst kârı sağlaması ve verimin ulaşabileceği en üst düzeye ulaşması için ise firmaların en büyük yardımcısı CRM’dir. CRM, firmaların müşterileriyle olan bağlarını koruduğu, firmaların yeni müşteriler tarafından tercih sebebi olmasını sağlaması yanında satışların da verimini en üst düzeye çıkarmaktadır.

 

Satışların Verimini Arttırmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

 

1-Müşterilerinizle ilgili olun

Günümüzde değişen dünya beraberinde sadece pazarlama ve satışta değil müşteri profilinde de yeniliklere sebep olmuştur. Küreselleşme ile istediği her şeye en kolay şekilde ulaşabilen yeni dünya müşterisi, ilişkisinin olduğu ve olabileceği firmalardan kendilerine onların özel olduğunu hissettirmelerini istemekteler.  Bunun sonucunda da firmaların yapması gerekenler listesinin en başında müşterilerinden ilgilerini esirgememek olacaktır.

 

2-Müşterilere karşı samimi olmalısınız

 

Elbette her firma müşteri istek ve beklentilerini anında ve eksiksiz olarak tamamlama gücüne sahip olmayabilir. Fakat bu sizin satışlarınızın verimini düşürmesine de sebep değil. Yeni dünya müşterisi muhatap oldukları firmalardan isteklerinin tam anlamıyla karşılanması yanında verilen sözlerinin tutulmasını beklemekteler. Özellikle sadık müşterilerin firmalardan ayrılmasına sebep olan samimiyetsizliğin en büyük sebebi tutulamayacak sözlerin verilmesidir. Eğer müşterinin isteğini ve beklentisini yerine getiremeyecekseniz samimi bir şekilde bunu müşteriye anlatmalısınız ya da yerine getirebilmek için müşterinizden zaman isteyin. Müşteriniz ona karşı dürüst olmanız sonucunda size gereken toleransı gösterecektir.

 

3-Stoklarınızı güncel tutun

 

Müşteri, kolay ulaşabileceği ürün/hizmette sizi tercih ediyorsa “stokta yok” bahanesini duymaktan hoşlanmayacaktır. Elbette stoklarınızı çok fazla doldurmak sizin için maliyetli olacaktır. Ama bizim burada bahsettiğimiz olası müşteri taleplerinizi tahmin ederek hazırlayacağınız güncel stoklarınız. Böylece müşterilerinizi bekletmediğinizde elde edeceğiniz kâr maliyetinizin önüne geçecektir.

 

4-Müşterilerinize doğru teklifle gidin

 

Her müşterinizin aynı olmadığını kullandığınız veri tabanları sayesinde elbette görebilirsiniz. Aynı olmayan bu müşterilere aynı tekliflerle gitmek sizin zararınıza olur. Müşterilerinizin elde edebileceğiniz bütün bilgilerini elde ettikten sonra onlara özel ve doğru teklifler hazırlayarak satış yapmak hem zamandan tasarruf etmenizi sağlayacak, hem maliyetinizi azaltacak, hem de müşterilerinizi memnun edip zihinlerinde olumlu imaj yaratmanıza yardımcı olacaktır.