Satışları Arttırmak İçin Doğru CRM Nasıl Seçilir ?

Etiketler:, ,

 

Satışları Arttırmak İçin Doğru CRM Nasıl Seçilir?

 

Tüm sektörlerde firmaların en önemli hedeflerinden birisi de satışları arttırmaktır. Bu hedefi gerçekleştirmek için işletmeler birçok pazarlama stratejisi denemektedirler. Günümüzde satışları arttırmak hedefine kolay bir şekilde ulaşmak oldukça zordur. Çünkü sektörlerde değişkenlik gösteren faktörler yer almaktadır. Bu değişimlerin en önemlisi içerisinde olduğumuz mevcut dönemde yaşanmaktadır. Eski pazarlama anlayışında firmaların odak noktası satış hacmi ve tamamen üründü. Üretilebilecek kadar ürün üretilip, tüketicilere alınmak üzere pazara sunulmaktaydı. Fakat gelişen teknoloji ile firmaların odaklanması gereken, pazarlama stratejisinin temelini oluşturacak nokta değişti. Artık firmalar her türlü pazarlama çabasının temeline tüketiciyi koymak zorunda kaldı. Enformasyonunun kısa süre içerisinde dünyanın bir diğer ucuna gidebildiği günümüz ortamında tüketiciler her türlü ürün veya hizmetle ilgili anında bilgi alıp, verebiliyorlar.

Bir firma satışlarını arttırmak için öncelikle hedef tüketicisini doğru tanımlamalı ve anlamalıdır. Pazarlama stratejisinin temel taşını tüketicileri yapmayan firmalar, sektörlerinden silinmeye mahkum olacaklardır. Bu duruma düşmemek için firmaların önceden önlem alıp modern pazarlama tekniklerini kullanması gerekmektedir.

Bahsettiğimiz eksende firmaların kullanması gereken en temel tekniklerden bir tanesi de CRM ( Customer Relationship Management) ’dir. Müşteri İlişkileri Yönetimi olarak tanımlanan CRM’in kullanım alanı gittikçe artış göstermektedir. CRM kullanmak firmalar için artık bir tercih değil, zorunluluk haline gelmiştir. Örneğin; mal veya hizmet satışı sağlayan bir firmasınız ve ürettiğinizi satmak istiyorsunuz. Bu işi başarabilmek için kesinlikle müşterilerinize ulaşmanız gerekir. Müşterilerinize ulaşmak için gerekli olan köprüyü sizin için CRM sağlayacaktır.

Özellikle firmanızı yönetmek adına CRM olmazsa olmazlardandır. Başlangıç aşamasında az sayıda müşteriniz olabilir. Firmanız büyüdükçe müşteri sayısı artar ve müşteri sayısıyla beraber bu müşterilerin verilerinde de artış olur. Verileri düzenlemek, doğru bağlantıları sağlamak vaktinizi önemli derecede harcayacaktır. Müşteri sayısının artışı ile kontrol edilemez duruma bile gelinebilir. CRM, bu noktada oldukça yardımcı olacaktır. Tüm müşteri verilerinizi tek platformda toplayıp, düzenler ve kontrol etmenizi sağlar. Müşteriniz ile bağlantıya geçmek istediğiniz zaman mevcut ve geçmiş tüm bilgileri anında sizinle paylaşır. Müşteriler ile iletişimin yanında firma içerisindeki ekibin iletişimi de CRM sayesinde gelişir. Ortak paydada tüm müşteri bilgileri ulaşılabilir haldedir. Müşterinin öneminden az önce bahsetmiştik. Bu kadar önemli bir faktör olan müşteri ile firma iletişim halinde olmalıdır. Bu iletişimin sürekliliğini de CRM ile sağlayabilirsiniz.

 

Satışları Arttırmak İçin Doğru CRM Nasıl Seçilir?

 

Firmalar için satışları arttırmak önemli, peki satışları arttırmak için doğru CRM nasıl seçilir? Satışları arttırmak için doğru CRM seçimi yapmadan önce dikkat etmeniz gereken bazı faktörler bulunmaktadır.

  1. İlk olarak firmanızı doğru bir şekilde tanımlamalısınız. Firmanın pazarlama stratejisi ve hedeflerini belirlemek bu aşamada oldukça önemlidir.
  2. Ardından firmanın müşteri sayısını belirleyiniz. Kaç müşterim var sorusunu net olarak yanıtlamalısınız ki buna uygun CRM seçimi yapabilesiniz.
  3. Önemli bir diğer nokta ise ayıracağınız bütçeyi de belirlemek.
  4. Son olarak da firmada çalışan kişi sayısını belirleyiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz fizibilite çalışmalarını tamamladıktan sonra satışları arttırmak için doğru bir CRM seçebilirsiniz.

  • CRM seçimi yaparken satın alacağınız CRM paketinin özelliklerini detaylı bir şekilde incelemelisiniz.
  • Firmanıza uygun opsiyonları mutlaka eklemelisiniz. Buna karşı gereksiz olan opsiyonları da çıkarmalısınız. Doğru seçilen opsiyonlar satışları arttırma yolunda önemli adımlardır.

Opsiyonlarımızı da belirlediğimize göre artık firmanız için doğru CRM seçimini yapabilir ve satışlarınızı arttırabilirsiniz.

 

Doğru CRM’nin Önemi

 

Firmalar farklı hedefler ile CRM sahibi olmak isteyebilir. Genel olarak firmaların en çok belirlediği hedef ise ” Satışları arttırmak” olmaktadır. Doğru CRM seçimi ile satışları arttırmak tabii ki de mümkündür.

  • Eğer doğru CRM seçimi yapılmaz ise firma bu sebepten kaynaklı olarak zaman ve maddi kayba uğrayabilir. Bu kayıpların önüne geçmek için ise doğru CRM seçimi oldukça önemlidir.
  • Yapılabilecek olan yanlış CRM seçimleri zaman ve maddi kayıpların haricinde firma içerisindeki motivasyonu da düşürebilir. Bu motivasyon düşüklüğü ise yapılan işe ardından müşteriye kadar uzanan bir yol izler.
  • Doğru bir CRM seçimi yapılmazsa firmanın en önemli hedefi olan müşteriye kadar olumsuz bir dönüt olabilir. Bu sebeple doğru CRM seçmek çok önemlidir. Gerekirse CRM ürününü direk satın almak yerine deneme sürümlerini deneyip, firmaya uygunluğu denenebilir. Bu şekilde kayıpları olabildiğince minimum seviyeye indirebilirsiniz.