Sınırlı Bütçe İle Satışları Artırmanın Yolları

Etiketler:, ,

Satış hiçbir zaman basmakalıplarla ifade edilen bir kavram ve disiplin olmamıştır. Hayatın akışında nasıl tekdüzelik yoksa satış da tekdüze normlardan oluşan bir kavram değildir. Farklı farklı, dinamik ve kendine özgü kurallara sahip olan “satış”; çok yönlü, çok boyutlu, hem kuralları olan hem de kişisel insiyatiflere dayanan, kendini sürekli değiştiren ve geliştirmeniz gereken ve iletişim ile ilgisi yadsınamayacak düzeyde olan bir kavramdır.

 

Elbette her şirketin kendi bünyesine göre oluşturduğu, kendi koşullarına göre saptadığı, ürünün/hizmetin tüketiciyle buluşmasındaki her aşamada kullanmak için ayırdığı bir bütçe vardır. Kimi şirket bünyelerine göre bu bütçe çok yüksek miktarlara ulaşsa da daha küçük çaplı firmalar için bu rakamlar daha küçüktür. Bu yüzden şirketler sınırlı bütçeleriyle beraber satışları artırmanın yöntemlerini aramakta ve bu yöntemleri kullanmayı tercih etmekteler.

 

Sınırlı bütçemiz ile satışlarımızı nasıl artırabiliriz?

 

Yukarıda “satış” kavramının özelliklerini sıralarken iletişim ile olan ilgisinden bahsetmiştik. İşte sınırlı bütçe ile karşı karşıya olduğumuzda ise satışları  artırmak için imdadımıza müşterilerimizle en iyi ilişkileri kurmamızı sağlayan CRM çıkmaktadır.

 

  1. Müşterilerinizi Sınıflandırın

Sınıflandırma, bize her müşteriye aynı yaklaşmamamız için olanak tanır. Çıkardığımız ürün ya da verdiğimiz hizmete en uygun müşteriye kullanacağımız bütçe ile daha az ilgili müşteriye kullanacağımız bütçe değişecektir. Amacımız nihai sonuç olan satın alma kararını en hızlı ve en kolay verebilecek müşteriye yönelmek  olmalıdır. Sınıflandırmalarımız ürün/hizmete uygunluk olabileceği gibi birçok çeşitte yapılabilir. Örnek olarak; sadık müşteri – sadık olmayan müşteri, eli sıkı müşteri – harcamayı seven müşteri, fiyat hassasiyeti olan müşteri – fiyat hassasiyeti olmayan müşteri şeklinde olabilir.

 

  1. Satışlarınız İçin Hedef Koyun

Her işte önce plan yapılır sonradan eyleme geçilir. Satış yaparken de önceden planlamak; nasıl yapacağınızı, neyi yapmak için uğraşacağınızı, neye ulaşmak istediğinizi belirlemek satışı gerçekleştirmek için bir şeyler yaparken yoldan sapmanıza yardımcı olur. Hedeflerinize ulaşarak satış yapmak ise sizin için düzenli artışlarla giden bir satış grafiği oluşturacaktır.

 

  1. Müşteriye Daha Az Seçenek Sunun

Müşteriye daha az seçenek sunmak başta kulağa pek mantıklı gelmese de cümleyi açtığımız zaman bize hak vereceksiniz. Satın alma eylemi herkes için çok kolay geçen süreçler değildir.

Kimi kişiler içine sancılı geçen bu süreçte kişiye sunduğunuz fazladan seçenek karar vermesini daha da geciktirebilir. Bu durumda da ayırdığınız bütçede küçük çalkantılar olacaktır. Bu yüzden müşterinize az seçenekler sunmak karar verme sürecini ve satış yapma eylemini hızlandırır.

 

  1. Müşterinize Aciliyet Kazandırın

Aciliyet kelimesinden de anlayacağımız üzere müşteri karar vermek için acele etmelidir. Daha az düşünüp daha az irdelemeli ve hemen karar verip satın alma eylemini gerçekleştirmelidir. Bu yüzden seçeneklerinizi sunduktan sonra gün, saat, dakika gibi sınırlar koymak sizin için kâr sağlayacaktır.

 

  1. Elinizdeki Müşterilerinize Değer Verin

Her ne kadar az çok 1. maddede söylediğimiz sınıflandırmaya da girse “sahip olduğunuz müşterilere değer vermek, onlara kendilerini özel hissettirmek” firmalar için apayrı bir konudur. Bütçeniz ne kadar az olursa olsun müşterinize değer verdiğinizi hissettirmek onlar için pahalı satış teknikleri kullanmasanız da sizi nihai sonuç olan satışa mutlaka ulaştıracaktır. Çünkü tüketici artık kendinin bir payı olduğunu bilmekte ve kendisine değer vermenizi istemektedir.

 

  1. Müşterilerinizin Güvenini Kazanın

Hatalarınız, yanlışlarınız ya da eksikleriniz olabilir ve bunu müşterinize yansıtmış olabilirsiniz. Fakat önemli olan hatanızın olmaması için uğraşmak değil bu hatayı en iyi şekilde telafi edeceğinizin güvenini müşterinizde oluşturmaktır. Satış sonrası hizmetler kapsamında oluşturacağınız bütün sisteminiz müşteri güvenini ve sadakatini oluşturmak için önemli adımınız olacaktır. Az bütçeyle bile oluşturacağınız güven, müşterilerinizin yapacağı ağızdan ağıza pazarlama ile gelecek yeni müşteriler ile birlikte satışlarınızı önemli ölçüde artıracaktır.

 

  1. Destek Olun

Bütçeniz az olabilir fakat kârınız çok da az olmayacaktır. Kârınızdan ayıracağınız miktarları bir derneğe bağışlamak, sosyal kurumlara yardım etmek, müşterilerinize sizin aracılığınızla ihtiyacı olan dernek ve kuruluşlara yardım etme imkanı sunmak müşterilerinizin satın alma kararını olumlu yönde etkileyecektir.