Şirket İçinde Üretkenlik Nasıl Artırılır

Etiketler:, , ,

Şirketinizin dış sahada sahip olduğu kâr, pazardaki payı, müşteri ile olan ilişkileri, güvenilirliği vb. birçok şey işyerindeki üretkenliği ve verimliliği sayesinde oluşur. Çalışanlarınız sizin iç müşterimiz, ürün ve hizmetinizi satın alanlar ise dış müşterinizdir. Firma bünyesinde dış müşterilere karşı nasıl birtakım özel çalışmalar yapılıyorsa iç müşterilerinize karşı da çalışmalar yapıp işyerindeki üretkenliğini ve verimliliğini artırabilirsiniz.

  1. Müşterilerinizi Tanıyın

Oluşturacağınız veri tabanları ile müşterilerinizi tanıyın, ne istediklerini bilin. Onların ne istediğini bilmeniz onlara nasıl yaklaşmanız gerektiği konusunda da size yol gösterici olacaktır. Böylelikle çalışanlarınız şirket içinde gereksiz seçeneklerle uğraşıp zaman kaybetmek yerine yeni görevleriyle ilgilenebilirler.

 

  1. Çalışanlarınıza Uygun Çalışma Ortamları Ayarlayın

Herkes uzun saatler geçirdiği yerde rahat olmayı ister. Çalışanlarınız da iş saatleri boyunca olacağı yerde kendilerine ve işlerine uygun çalışma ortamları isteyeceklerdir. Uygun çalışma ortamları çalışanların iş sırasında odaklarının başka yere kaymalarını engellemekte böylece yapılan işte full konsantre olmalarını sağlamaktadır.

  1. Çalışanlarınızı Zaman Bakımından Sınırlayın

Nasıl ki dış müşterimize karar vermesi için sınırlı zamanlar yaratıyorsak çalışanlarımıza da verilen görevleri yerine getirmeleri için sınırlı zamanlar vermeliyiz. Böylelikle işi yapma konusunda aciliyeti olan çalışan işini en kısa zamanda yapmaya çalışacaktır. Tabi vereceğiniz sınırlar mâkul değerlerde olmalı ki çalışanınız görevini hızlıca yapmaya çalışırken kalitesiz bir şey ortaya çıkarmak zorunda kalmasın.

  1. Sosyal Medya Kullanımından Uzaklaşın

Bir işyerinde verimliliğin ve üretkenliğin azalmasının nedeninin en başında çalışanlarının işlerine odaklanmamaları gelmektedir. Günümüzde de şüphesiz bir işe odaklanmayı engelleyen en büyük unsurlardan biri sosyal medyadır. Bu yüzden işyerindeki sosyal medya kullanımını sürekli denetim altında tutmalı ve çalışanları bu konu hakkında bilgilendirmelisiniz.

  1. Molaları Göz Ardı Etmeyin

Kimse saatler boyunca durmadan, ara vermeden, kendini dinlendirmeden çalışacak güçte değildir. Bu yüzden çalışma saatleri boyunca molalar vermek çalışanlarınızın dinlenme ihtiyacını karşılarken işyerinizde de üretkenliğinizi artıracaktır. Çünkü dinlenen zihinler daha temiz bir şekilde işinin başına döner ve ilgileri başka yönlere kaymaz. Böylece daha hızlı bir şekilde görevini yerine getirir.

  1. Aynı Anda Birden Fazla Görev Vermeyin

Hemen hemen her maddenin çıkış noktası olan işe/göreve odaklanma bu maddenin de çıkış noktası. Çalışanlarınıza vereceğiniz her görev için farklı düşünce tarzları ve farklı odak noktaları oluşacaktır. Aynı zaman diliminde birden fazla iş ile uğraşan kimse odak noktasını tek bir yer belirlemediği için işini daha baştan savma yapacaktır. Bu yüzden çalışanlarınıza görev süresini limitleyerek arka arkaya görevler vermek daha doğru sonuçlara ve daha iyi işler elde etmenize yardımcı olacaktır. Üretkenliğiniz ve veriminiz ise daha sağlıklı bir şekilde artacaktır.

  1. Personelinizi Güçlendirin

Küresel rekabet sonucu bilinçli müşterilerin ihtiyaçlarını gidermek çok da kolay değildir. Müşteri karşısında bilgili, kendine güvenen, konuya hakim ve inisiyatifini kullanabilen çalışanlar istemektedir. Bu durumda da size düşen iç müşterinize uygulayacağınız eğitim, seminer vb yollarla günümüz müşterisinin istediği koşullara gelmesini sağlamak. Böylelikle müşterinizin memnuniyetini sağlamış, tekrar satın alma eylemini garantilemiş olursunuz. Bu sayede özgüveni güçlenen personeliniz daha fazla üretmek için ekstra çaba sarf etmeye başlar.

  1. Kendinizi ve Çalışanlarınızı Sürekli Olarak Toplantılarla Meşgul Etmeyin

Sabahtan akşama kadar farklı farklı toplantıların düzenlenmesi, bu toplantıların uzun sürmesi, çalışanların görevleri ve işleriyle değil de gereksiz toplantılarla ilgilenmesi işyerinizdeki üretkenliği ve verimliliği büyük ölçüde aşağı çekecektir. Sürekli toplantıdan toplantıya koşan çalışan elindeki işi yapmaya vakit bulamayacak ve şirket içindeki üretkenlik azalacaktır. Bu yüzden toplantılarınızı olabildiğince az yapmalı, sürelerini de olabildiğince az tutmalısınız.

  1. Ekip Çalışmasına Teşvik Edin

Elbette bir kişi her işte mükemmel olacak diye bir durum söz konusu değil. Şirket içinde oluşturacak ekipler sayesinde çalışanlar arası beyin fırtınaları olacaktır. Bu beyin fırtınaları yepyeni fikirleri ortaya çıkaracağı için üretkenlik de eskisinden çok daha fazla olacaktır. Çalışanlarınıza ekip çalışmasının önemini anlatarak onları teşvik etmelisiniz, böylelikle daha verimli işler elde edebilirsiniz.

  1. Çalışma Saatlerinizi Kontrol Edin

Uzun çalışma saatleri birçok çalışanın şikayet ettiği bir konu. Çalışma saatlerinizi çok tutmanız daha fazla iş yapmanıza yardımcı olmayacağı gibi aksine çalışanların ilgisinin daha fazla dağılmasına imkan tanımaktadır. Bu yüzden çalışma saatlerinizi iyi ayarlamalı, çalışanlarınızı çalışabileceği kadar çalıştırmalısınız. Kendini daha rahat hisseden çalışan daha fazla üretmeye başlar, bunu unutmamalısınız.

  1. Teknolojide Geri Kalmayın

  2. yüzyıldayız ve teknoloji durmadan ilerliyor. Yenilenen ve gelişen teknolojiyi işyerinize ve çalışanlarınıza adapte etmeniz çalışanlarınızdan daha hızlı sonuçlar almanızı sağlar. Bu sayede de daha fazla üretebilir, verimliliğinizi de aynı oranda artırabilirsiniz.
  3. Ödüllendirmeyi unutmayın

Çalışanların verimliliği ve üretkenliği denilince sanırım en önemli maddelerden biri ödüllendirmek olacaktır. Ödüllendirilmek çalışanların moral ve motivasyonunu artırır, çalışma ve üretme isteğini fazlalaştırır. Yaptığı her iyi iş için şirket tarafından küçük ya da büyük bir şekilde ödüllendirileceğini bilen çalışan daha fazla üretecek ve ürettiğinin en iyisi olması için ekstra çaba sarf edecektir. Takdir edilmek ise herkes için gurur okşayıcı, önemli bir davranıştır. Şirket içindeki verimliliği ve üretkenliği artırmanın en basit ve en hızlı yollarından biri de çalışanlarınızı takdir etmektir.

  1. Çalışanlarınızın Size Fikir Vermesine İzin Verin

Hiyerarşik ve dikey yapılanmalar günümüzden çok geride kalan yapılanma şekilleridir. Artık yatay ve çapraz yapılanmalar ile yönetici ve çalışan daha fazla iletişime geçmekte böylelikle çalışanlar da kendilerinin değerli olduğunu hissetmektedir. Kendini şirket için değerli hisseden çalışan ise işini daha fazla sahiplenir ve daha güzel şeyler üretmeye çalışır. Bırakın çalışanlarınız size fikirlerini anlatsın. Böylelikle kendinizi aklınıza gelmeyen yollarla değerlendirme ve iyileştirme imkanı bulursunuz. Şirket içinde oluşturacağınız fikir panoları ya da belirli aralıklarla yapacağınız fikir toplantıları çalışanlarınızın size kendi fikirlerini iletmeleri için rahat ortamlar olacaktır. Bu sayede de şirketinizin üretkenliği ve verimliliği artışa geçecektir.

  1. Müşteri Odaklı Kurum Kimliğinizi Çalışanınıza Benimsetin

Amacınız müşterinizin memnuniyetini sağlamak ve oluşturduğunuz veri tabanları, yaptığınız çalışmaların hepsi bu yönde. Fakat bu çabanızı ve kültürünüzü çalışanınıza anlatmaz ve bunu benimsetmezseniz çalışanlarınız sizinle aynı çabayı göstermeyecektir. İç müşterinize karşı yapacağınız çalışmalar ile müşteri odaklılığınızı benimsettiğiniz takdirde çalışanınız işini ne yaptığını, hangi amaçla yaptığını ve sonucu bilecek bu doğrultuda da şirket içi üretkenliğiniz artacaktır.

Tüm bunların yanında firmanızda kullanacağınız CRM uygulamaları pek çok süreci iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Tüm süreçlerdeki bilgilere eksiksiz bir şekilde ulaşılabilmesi ve sağlamış olduğu pek çok özellik daha kârlı müşteri ilişkilerini ve düşük operasyon maliyetini beraberinde getirir.