Firmalar Neden CRM Kullanmalı

Firmalar Neden CRM Kullanmalı?

 

Firmanızda eğer hala CRM kullanmıyorsanız 2017 yılında bunu denemeye başlayabilirsiniz. CRM açılımı Customer Relationship Management yani Müşteri İlişkileri Yönetimi’dir. CRM küçük firmalar için büyük faydalar sağlıyor. O zaman firmanızda neden CRM kullanmanız gerektiğini detaylı olarak inceleyelim.

CRM Firmanızın Büyümesine Yardım Eder

 

En basit haliyle bile CRM firmanızın büyümesine katkı sağlayacak bir araç. Eğer ki firmanızın tüm iletişim ve müşteri verileri sizin sorumluluğunuzdaysa bu az sayıdaki müşterilerle bile ilgilenirken sizin için zor olacaktır. Ancak CRM ile daha fazla sayıda müşterinin daha çok verisini kontrol altında tutabilirsiniz. Pek çok kişinin de söylediği gibi CRM’e ihtiyacınızın olmaması için işletmenizin 5 ya da en fazla 10 müşterisi olması gerekir. Eğer büyüme hedefindeyseniz ya da büyümeye başladıysanız müşteri ilişkileri yönetimi için CRM’e ihtiyaç duyabilirsiniz.

 

CRM Verileri Düzenler

 

Hemen hemen her CRM programında değişmez bir fonksiyon olarak var olan şey müşteri ve potansiyel müşterilere ait verilerin yönetilmesidir. Böylece kendiniz bir sistem oluşturmak zorunda kalmadan da düzenli kalabilirsiniz. Bunun yanı sıra bir müşteri ile iletişim kurarken onun aynı zamanda geçmişinden de haberiniz olur ve bu sayede ona çok daha etkili bir satış yapabilirsiniz.

CRM Ekip İçinde İşbirliğini Sağlar

 

CRM sistemi ekip içinde iş birliğinin çok daha etkili bir şekilde yapılmasını sağlar. Örneğin firma içinde bir kişi bir müşteri ya da potansiyel bir müşteri ile iletişime geçtiğinde başka bir zamanda o müşteriyle iletişime geçileceği zaman diğer ekip üyeleri de o müşteriye dair bağlantılara ulaşabilir ve bilgi eklemesi yapabilir.

 

CRM Müşteriler Hakkında Bilgisinin Kalınmayacağı Garanti Altına Alır

 

CRM ile müşterinin bilgilerine kolay bir şekilde ulaşabilme ve düzenleme olanağına sahip olunacağı gibi aynı zamanda bu durum müşterileriniz ve potansiyel müşterileriniz için de çok daha olumlu bir intiba oluşturacaktır. Örneğin siz müşterilerinizle her iletişime geçtiğinizde müşterilerden bilgilerini ya da geçmişleriyle alakalı bazı noktaları öğrenmek zorunda kalırsanız bu onlar için olumsuz bir durum yaratabilir. Çünkü onlar için yorucu olacaktır. Zaten pek çok müşteri siz onlarla iletişim geçtiğiniz vakit size dair her bilgiye sahip olmanızı isteyecektir. Eğer bu bilgiler sizde yoksa ve her defasında bu bilgileri almak için onlara sorular soruyorsanız bu müşterilerinizde kötü bir imaj yaratacaktır.

 

CRM Sürekli İletişimde Olmanızı Sağlar

 

CRM araçlarından olan Infusionsoft ve Hubspot sayesinde müşterileriniz ve potansiyel müşterileriniz ile e-mail yoluyla sürekli iletişimde kalmanız için kolaylıklar sağlar. Müşterilerinize satış yapmak için kabiliyetinizi arttırır ve düzenli iletişim kurarak firmanızın sürekli olarak müşterilerinizin ve potansiyel müşterileriniz daima zihinlerinde yer etmenize yardımcı olur.

 

CRM Potansiyel Müşterilerinize Odaklanır

 

CRM ile özel satışları arttırma becerisi de edinirsiniz. Düzenli iletişim kurma faydasıyla potansiyel müşterilerinizin bilgilerini depolayarak onlarla daha çok ilgilenmenizi ve ilişkilerinizi zaman içinde gerçek satışlara dönüştürmenizi sağlar.

 

CRM Müşterileriniz ve Potansiyel Müşterileriniz Arasında Bölümleme Yapmanızı Sağlar

 

Her müşteri ve potansiyel müşteri aynı içeriklere ya da aynı iletişim yöntemlerine benzer şekillerde reaksiyon göstermezler. İşte burada da CRM’in bölümleme faydası devreye girer. CRM ile farklı müşteri gruplarına bir iletişim yöntemlerini geliştirebilirsiniz. Yani CRM ile aynı ilgilere sahip müşterileri bölümlendirerek her bir gruba farklı satış teknikleri oluşturabilir ve ona göre hareket edebilirsiniz.

 

CRM İlişkilerinizi Otomatik Bir Hale Sokar

 

Her bir müşteri ya da potansiyel müşteri le sürekli iletişim kurmak fazlaca vakit alabilir. Ancak CRM içinde farklı listeler oluşturarak kısa sürede birden fazla işi bir defada gerçekleştirebilirsiniz. Hatta satın alma eğilimlerine göre veya farklı davranış biçimlerine göre müşterileri bölümledikten sonra onlara ortak bir şekilde hitap da edebilirsiniz.

 

CRM Ortak Bilgileri ve Öğeleri Gönderir

 

Eğer müşterilerinize ulaşmak için göndereceğiniz ya da onların sisteminize kaydolma sebebi olan bazı özel öğeleriniz varsa CRM sayesinde bunları belirli müşteri gruplarına ortak bir şekilde gönderebilirsiniz. Böylece hem firmanız zamandan kazanmış olur hem de müşteriler ya da kullanıcılar istedikleri bu öğeleri tam da vaktinde almış olurlar.

 

CRM Müşterilerinizin Yeniden Size Ulaşmasını Sağlar

 

Mevcut müşterilere yönelik olarak da CRM’i kullanabilirsiniz. Eğer müşterileriniz sizden daha önce alışveriş yapmışsa muhtemelen yeniden yapacaktır. Ancak onların satın alma eğilimleri ya da ilgi alanları doğrultusunda bazı özle mesajları direkt olarak onlara ileterek onların size tekrar gelme süreçlerini hızlandırabilirsiniz. Örneğin bir firma sizden daha önce bir yazılım satın aldıysa o ürünün güncelleme vaktinde müşterilerinize kolayca bilgilendirme yapabilirsiniz. Böylece size dönüşleri çok daha hızlı olacaktır.

 

CRM Metriklere Ulaşmanızı Sağlar

 

CRM sayesinde müşterilerinizle olan iletişimlerinize ve onların bilgilerine dair raporlar ile metriklere kolayca ulaşabilirsiniz. Örneğin akşam değil de sabah e-mail gönderdiğinizde bazı müşterileriniz çok daha kolay fark ediyor ya da dönüş sağlıyorsa bunu metrikler ve raporlar ile saptayabilir ve bu tip müşterileriniz için yeni iletişim yöntemleri geliştirip çeşitli düzenlemeler yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra bazı müşterilerin sizin mesajlarınızdaki belli başlıklara ya da belli yazı stillerine daha hızlı reaksiyon verdiğini gözlemleyip onlara yönelik daha etkili iletişim tekniklerini kullanmaya başlayabilirsiniz.

 

CRM Diğer Hizmetlerle Uyumludur

 

CRM kullandığınızda firmanız için karmaşık bir sistem getirmiş olmazsınız. CRM firmanızda aktif olarak kullandığınız hizmetlerle uyum içindedir ve onlara bağlanabilir. Örneğin Infusionsft, WordPress ve pek çok farklı ödeme platformuna entegre edilebilir. Bunun yanı sıra Hubspot, Google Drive ve Zendesk gibi pek çok farklı hizmete entegre edilebilir.

 

Firmanız İçin Etkili CRM Araçlarını Bulabilirsiniz

Her firma için ideal tek bir CRM aracı olmadığı durumlar da olur. Ancak CRM ile ilgili o kadar çok alternatifiniz var size en uygun olanını kolayca tercih edebilirsiniz.

No comments

Leave a comment!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir